- Petua/Tips

Cara Saya Hilangkan 10kg Sebulan Tanpa Sebarang Produk, Selamat Dan Mudah

Tips diet ini dikongsikan oleh Cik Alia Amira Rohadi yang ingin memberi inspirasi kepada anda yang ingin kurus.

Macam tak percaya, gadis ini berjaya menurunkan berat badan sebanyak 10 kg dalam masa sebulan sahaja!

Tak percaya? Cuba tengok gambar di bawah. Terbukti kan?

Mari ikuti 10 tips diet daripadanya.

10 TIPS DIET HILANGKAN 10KG DALAM 1 BULAN. TANPA UBAT!
Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirahim
(90kg-58kg) 32kg = Loss 10kg in 1 month

Haaa sebelum tu nak cakap dulu, tips diet ini BERGANTUNG kepada metabolisma, kerajinan serta disiplin yang kuat tau!

DETOX!
Mula-mula, kena detox dulu badan tu haaa. (Maksudnya pastikan banyak buang air besar)

Tahu ke idok brape tan matrix lemak2 serta ?yang menapak & beranak-pinak dekat usus tu?So! Korang boleh google tau.

Jus lemon adalah antara air detox yang boleh diamalkan. / Foto Kredit: trueserenity.ca

KURANGKAN KUANTITI DALAM HIDANGAN
Pengambilan diet seharian yang saya amalkan ni kalau korang nak tukar or untuk breastfeding mom boleh lebihkan portion protein (better refer pakar / dietition dulu)

Pagi:

Roti 3 keping+ Green Ttea
Air suam (wajib ambil mcm2 mana pon)

Sebelum pukul 9 pagi (kalau utk pesakit kencing manis whole grain bread tau?.. Kalau yg memang manis muka dia tu.. Roti gardenia kosong tu jee haa?)

Lunch:

Nasi 2 senduk (sebab orang melayu tulen. Kalau tak makan nasi tak boleh hdup rasa).
Ayam atau ikan
Sayur hijau rebus/ kukus ( Saya tak suka lauk kari so memang tak ambil. Kadang2 kuah kicap je. Student kan, pepaham lah ekonomi macam mana. Kalau duduk rumah request dengan umi nak makan “ikan singgang”

Nii kalau hari2 makn telor goreng nanti jadi sadoo jangan salahkan sis yee???

Dinner:

Buah epal hijau (ini pun pilihan, kalau lunch tak ambil lagi nasi, saya ambil time dinner, tak lebih pukul 8 malam.

(Ehh plisss,, jangan gtal2 nak makan pizza kaa nugget ka malam2 ni acah-acah mat salleh tau)

MESTI MINUM AIR SUAM 2-3 LITER SEHARI
Dalam sehari kena ambil 2-3 liter air suam / day ni wajibalghunoh utk yg nak loss weight10kg/month.

Korang boleh google jgk macam mana nak kira berapa liter air utk dperlukan oleh badan dan cara nak divide. (Tak adalah nanti ulang alik tandas je…)

MINUM TEH HIJAU
Saya memang tekankan pengambilan Green Tea.

Bukan kata mnum Green Tea tak jaga makan, tak senam tuptup turun 20kg. Ehh memang idokkk ler..

Ia MEMBANTU meningkatkan metabolisma selain itu dia jgk bantu dalam weightloss.

Saya peminat Green Tea Ahmad ?blh dptkan di Tesco atau Aeon atau boleh beli dengan Muhammad Harith Syazwan.

SENAMAN 30 MINIT

Setiap hari korang WAJIB workout 30min/day.

Untuk perempuan boleh lah nak zumba.

Haaa ni kalau yang keje ofis tu mohon buat lebih, sebab korang kurang bergerak berbnding cikgu atau nurse yang selalu ke hulu hilir ni..

TAK PERLU ELAK NASI

Jangan nak acah2 makan oat, makan biskut, roti, dan sebagainya.

Tahu tak, sebenarnya semua ni lagi banyaak bebanan untuk diproses berbanding makan nasi. So, please refer dietition sebelum buat keputusan tau!

PANTANG AIS DAN AIR MANIS

KENA pantang ais, air yang disejukkan, abc, cendol, cool blog, segala mak nenek yang sejuk.

Just minum air suam mengikut liter yang badan korang perlukan (whole day).

JANGAN MAKAN ‘FAST FOOD’
Pantang lah segala ‘fast food’ macamKFC, McD, Pizza, Subway semua tu untuk 3 minggu pertama tanpa ada ‘treat day’.

SELALU TIMBANG, JAGA EMOSI

Timbang dulu sebelum mulakan misi.

Setiap minggu make sure timbang!

Jaga juga emosi tu biar stabil, sometimes dia akan memberi kesan juga.

Kalau genetik jenis obesiti, korang kenelah lipat gandakan usaha. Sebab potensi utk loss weight 10kg/week tu lebih rendah.

JANGAN CEPAT MENGALAH!

Satu lagi nak pesan ni, jenis yang tak kuat semangat atau cepat down.. Please, sayang cari kekuatan kamu.

Kalau ada awak tu suami yg ade isteri gemuk, jangan dihina badannya. Tapi temanlah dia buat zumba atau jagakan anak masa dia tengah workout tu! (Kan nampak sawit disitu.. Hahahaha)

SEMOGA MENJADI INSPIRASI

Diharap tips diet ini dapat memberi semangat kepada ramai lagi wanita dan lelaki yang dalam misi untuk menurunkan berat badan.

Jangan anggap ianya sesuatu yang tak mustahil. Buktinya ada di depan mata!

kredit cheman fans

Sumber

About staff video viral

Read All Posts By staff video viral
error: Content is protected !!