- Petua/Tips

(Video) Hebat Sungguh Cara Farah Lee Ajar Anak Menghafaz Al-Quran. Ibu-ibu Cuba Tiru Ya..

Apa yang diperlukan bagi membolehkan kanak-kanak menjadi hafiz dan hafizah adalah dengan mendidik mereka mendalami Al-Quran sejak kecil lagi.

Bahkan ianya tidak mustahil untuk anak-anak menghafalnya kerana mereka diibaratkan seperti kain putih dan mempunyai daya ingatan serta memori yang bagus untuk mengingati ayat-ayat Al-Quran.

Bukan itu sahaja, sambil kita mengajar anak-anak menghafal, secara tidak langsung kita pun sebenarnya turut membaca Al-Quran juga sekali gus memberi manfaat buat kita untuk dijadikan bekalan di akhirat kelat dada mereka, Insyaa Allah ianya dapat memberi syafaat di akhirat kelak.

Personaliti media sosial dan pengasas rangkaian baju Omma Esabel, Farah Lee telah berkongsikan cara dia mengajar anaknya, Maream Esabel cara-cara menghafal beberapa doa dan surah Al-Quran semenjak permata hatinya itu berusia setahun lagi!

Maream Esabel yang kini berusia 5 tahun bukan sahaja pandai mengaji bahkan boleh mengalunkan surah Al-Fatihah serta surah 3 Qul dan beberapa lagi ayat-ayat Al-Quran yang lain.

Ibu bapa mana yang tidak menginginkan anak-anak mereka menjadi hafiz dan hafizah

Since last year lagi ramai tanya omma macam mana train Maream hafaz al-Fatihah, 3 Qul, doa walaupun baru setahun lebih. Terbaru Maream hafaz surah Taha 1 hingga 6.

Hmm.. Sorry tau macam ignore soalan korang selama ni haha sebab nak share tapi takut orang cakap pepoyo pulak mengajar tu ni.

Anak baru sorang, kecik lagi pulak tu. Long way to go, nanti besar anak entah jadi apa. And all the negative thoughts.

Then fikir balik, alah kalau ikhlas nak share supaya bermanfaat pada yang nak memanfaatkan, why not kan? Yang penting pandangan Allah, yang lain persetankan, kan? Hiks. Jadi inilah dia. Omma share apa yang omma buat je.

Ini bukan mengajar, ini bukan tips. Omma tak layak pun. Just apa yang omma amalkan pada Maream (she is now 2 years 11 months old). If rasa berguna boleh dipraktikkan, kalau tak, boleh dipersetankan muahaha

But please bear in mind, lain budak lain perkembangan, lain environment kehidupan, lain character. Boleh cuba but no pressure. Go slow and easy, for them and for yourself as well. Omma memang bercita-cita nak dedahkan anak2 dengan Quran dari kecil so before kahwin lagi selalu baca tips2 parents.

Ni kira omma buat experiment jugak lah, melalui pemerhatian, pembacaan, keinginan dan logik akal. Ok muqaddimah yang panjang macam biasa. So basically :

1. Masa pregnant omma selalu baca surah Maryam, Taha, Yusuf dan Ar-Rahman. Then masa tidur omma akan pasang audio ayat Quran. Dorang boleh dengar dunia luar kan even dalam perut so since dalam perut lagi omma dah biasakan dia dengan alunan Quran.

2. Since Maream baby, sebelum tidur omma akan dodoikan Maream dengan ayat2 ni : Al-Fatihah, Ayat Qursi (terang hati), Taha 1-6 (lembut hati) , Al-Hasyr 21-24 (ruqyah), Ar-Rahman 1-5 (disayangi menyayangi), An-Naba 1-10 (omma kekonon nak hafaz juzuk 30 tapi ini je yang lekat dalam kepala muahaha), Al-Inshirah (kemudahan hidup), 3 Qul (ruqyah) + mana-mana ayat yang omma sedang hafaz.

So mungkin sebab ulang-ulang dengar, dia pun dapat hafaz secara tak langsung. Alah, macam anak-anak selalu dengar lagu Didi & Friends, kejap je mulut dah ‘Semut berkawad satu satu horaa horeyy’ tak? Sama lah macam ayat Quran jugak. Cuma mungkin susah sikit sebab bahasa tak biasa. Tapi dah besar ni kadang dia request taknak omma dodoikan mengaji, nak lagu Boboiboy Bebaskan Kuasamu.

3. Then bila dia dah besar sikit, dalam kereta or time lepak-lepak omma selalu buat test. Baca, then minta dia sambung. Yang pelat-pelat boleh stresskan ajar bacaan yang betul. Tapi takyah nak expect kita sedang buat oral test budak SPM.

Dalam 10 kali, bernasib baik kalau 1 kali dia respon dengan jayanya. Kids being kids, but us adult should be an adult too. Keep cuba dengan cara yang berbeza dan menarik, disamping kesabaran maksima disisi.

4. In between Maghrib dan Isya’ kalau takde hal, omma akan peruntukkan masa tu untuk baca Quran dan spend quality time dengan Maream ; sembang dengan dia. So time ni kalau mood dia dan omma ok, omma akan ajar dia mengaji.

Ajar mana sangat lah budak 2 tahun pun haha tapi just untuk dia biasakan yang interval tu should diperuntukkan untuk hal kerohanian dan family quality time.
Siapa boleh teka Maream baca surah apa.? Hint: ada nama Maream dan Omma 🤔 Lol 😂.[TB2years8months] #mareamesabel

Gepostet von FarahLee am Sonntag, 6. August 2017

5. Dan kat rumah audio ayat Quran omma akan on 24/7 non stop. Omma perasan, walaupun omma mengaji biasa, ada ayat yang Maream boleh guess dan sambungkan. Maybe sebab dia repeatly dengar from that audio.

So rasanya, after this bila anak dah besar, nak ajar Quran pun mudah sebab ayat-ayat tu dia dah biasa dengar. Tinggal nak diajar properly je.

6. Oh ya, pemakanan pun mainkan peranan kot, “You are what you eat”. Masa pregnant omma memang jaga makan. Fast food, caffein memang avoid. Banyak makan makanan sunnah dan fish oil (neurogain).

Maream pun masa bawah setahun memang fully on breastmilk dan makan homemade food sahaja. Sekarang, gula2, jajan dan fastfood omma hadkan. Dia banyak makan proper food, vege and fruits. Dan gadget pun dikawal ketat.
Esok exam hafazan be like 😂Since last year lagi ramai tanya omma macam mana train Maream hafaz al-Fatihah, 3 Qul, doa walaupun baru setahun lebih. Terbaru Maream hafaz surah Taha 1-6. Hmm.. Sorry tau macam ignore soalan korang selama ni haha sebab nak share tapi takut orang cakap pepoyo pulak mengajar tu ni. Anak baru sorang, kecik lagi pulak tu. Long way to go, nanti besar anak entah jadi apa. And all the negative thoughts 😭Then fikir balik, alah kalau ikhlas nak share supaya bermanfaat pada yang nak memanfaatkan, why not kan.? Yang penting pandangan Allah, yang lain persetankan, kan.? Hiks. Jadi inilah dia. Omma share apa yang omma buat je. Ini bukan mengajar, ini bukan tips. Omma tak layak pun. Just apa yang omma amalkan pada Maream (she is now 2 years 11 months old). If rasa berguna boleh dipraktikkan, kalau tak, boleh dipersetankan muahaha 😂But please bear in mind, lain budak lain perkembangan, lain environment kehidupan, lain character. Boleh cuba but no pressure. Go slow and easy, for them and for yourself as well ☺️ Omma memang bercita-cita nak dedahkan anak2 dengan Quran dari kecil so before kahwin lagi selalu baca tips2 parents. Ni kira omma buat experiment jugak lah, melalui pemerhatian, pembacaan, keinginan dan logik akal. Ok muqaddimah yang panjang macam biasa 😅 So basically :1. Masa pregnant omma selalu baca surah Maryam, Taha, Yusuf dan Ar-Rahman. Then masa tidur omma akan pasang audio ayat Quran. Dorang boleh dengar dunia luar kan even dalam perut so since dalam perut lagi omma dah biasakan dia dengan alunan Quran2. Since Maream baby, sebelum tidur omma akan dodoikan Maream dengan ayat2 ni : al-Fatihah, ayat Qursi (terang hati), Taha 1-6 (lembut hati) , al-Hasyr 21-24 (ruqyah), ar-Rahman 1-5 (disayangi menyayangi), an-Naba 1-10 (omma kekonon nak hafaz juzuk 30 tapi ini je yang lekat dalam kepala muahaha), al-Inshirah (kemudahan hidup), 3 Qul (ruqyah)+ mana2 ayat yang omma sedang hafaz. So mungkin sebab ulang2 dengar, dia pun dapat hafaz secara tak langsung. Alah, macam anak2 selalu dengar lagu Didi & Friends, kejap je mulut dah ‘Semut berkawad satu satu horaa horeyy’ tak.? 😅 Sama lah macam ayat Quran jugak. Cuma mungkin susah sikit sebab bahasa tak biasa 😭 Tapi dah besar ni kadang dia request taknak omma dodoikan mengaji, nak lagu Boboiboy Bebaskan Kuasamu 😒3. Then bila dia dah besar sikit, dalam kereta or time lepak2 omma selalu buat test. Baca, then minta dia sambung. Yang pelat2 boleh stresskan ajar bacaan yang betul. Tapi takyah nak expect kita sedang buat oral test budak SPM 😂 Dalam 10 kali, bernasib baik kalau 1 kali dia respon dengan jayanya 😅 Kids being kids, but us adult should be an adult too. Keep cuba dengan cara yang berbeza dan menarik, disamping kesabaran maksima disisi 😂4. In between Maghrib dan Isya’ kalau takde hal, omma akan peruntukkan masa tu untuk baca Quran dan spend quality time dengan Maream; sembang dengan dia. So time ni kalau mood dia dan omma 😅 ok, omma akan ajar dia mengaji. Ajar mana sangat lah budak 2 tahun pun haha tapi just untuk dia biasakan yang interval tu should diperuntukkan untuk hal kerohanian dan family quality time5. Dan kat rumah audio ayat Quran omma akan on 24/7 non stop. Omma perasan, walaupun omma mengaji biasa, ada ayat yang Maream boleh guess dan sambungkan. Maybe sebab dia repeatly dengar from that audio. So rasanya, after this bila anak dah besar, nak ajar Quran pun mudah sebab ayat2 tu dia dah biasa dengar. Tinggal nak diajar properly je6. Oh ya, pemakanan pun mainkan peranan kot, “You are what you eat”. Masa pregnant omma memang jaga makan. Fast food, caffein memang avoid. Banyak makan makanan sunnah dan fish oil (neurogain). Maream pun masa bawah setahun memang fully on breastmilk dan makan homemade food sahaja. Sekarang, gula2, jajan dan fastfood omma hadkan. Dia banyak makan proper food, vege and fruits. Dan gadget pun dikawal ketat
7. Just to let you know, Maream belum kenal pun arabic alphabet, apatah lagi tajwid. Proper schedule mengajar pun omma takde. I will keep it this way since dia pun kecil lagi. Taknak pressure dia sangat. Biar dia sayang Quran dengan kemahuan sendiri (with my effort of course)So ini jelah kot. Maream ni pun mungkin dia jenis cepat pickup. Mungkin apa yang omma buat tu tak bantu dia hafaz pun cuma omma je perasan lelebih 😂 Again, omma just share apa yang omma amalkan yang mungkin effective, untuk korang yang bertanya. Untuk anak korang maybe boleh adjust sesuai dengan umur, preference, environment dan lifestyle kalian. Banyak lagi sharing mak ayah yang anak hafiz hafizah berjaya korang boleh google dan baca. Selamat mencuba dan selamat kawal diri supaya tak jadi monster mihmihmih 👻Semua yang baik dari Allah, ini semua jika bermanfaat juga ilham dari Allah. Alhamdulillah ala kulli hal ❤️ #ommabebel[TB2years7months] #mareamesabel

Gepostet von FarahLee am Donnerstag, 13. Juli 2017
7. Just to let you know, Maream belum kenal pun arabic alphabet, apatah lagi tajwid. Proper schedule mengajar pun omma takde. I will keep it this way since dia pun kecil lagi. Taknak pressure dia sangat. Biar dia sayang Quran dengan kemahuan sendiri (with my effort of course)

Farah Kongsi macam mana bagi Maream makan sayur

 

View this post on Instagram

 

Nah secret tips Farah supaya Maream makan sayur 🤫 All the way from Malaysia to the UK ✈️ . Hehe.. Maream tu memang suka sayur tapi sometimes tengok mood dia jugak. So untuk make sure diet dia sentiasa balance or anyone ada anak yang refused to eat vege, elok sangat sneak vege into meal dorang with pasta from @eatalianexpress.freshpasta ni. . Sebab pasta ni diperbuat dari 10 fresh vege like broccoli, cauliflower, carrot, purple carrot, green spinach, sweet potato, beet root, purple cabbage, pumpkin & tomato. Selain tu pasta Eatalian Express ni 100% natural tanpa gula/ garam/pengawet/ pewarna/MSG 🤩 . Omma sure dorang confirm suka gila nak makan sebab colorful so makan pasta from @eatalianexpress.freshpasta bukan je boleh buat dorang sihat dan happy, tapi mak ayah dorang jugak happy takyah nak gaduh2 lagi paksa anak makan sayur kan.? Hehe.. . And untuk preggy mommy pun sesuai amalkan pasta ni untuk makesure kesihatan anak kita jaga sejak dalam kandungan lagi. I am one yang sangat concern tentang pemakanan masa pregnant, breastfeed and up to today. Bertabahlah Maream 🤪 Tag sikit mommies / daddies yang anak dia tak makan sayur tu. Or tag kawan2 yang tak makan sayur pun okay jugak 🙈 @eatalianexpress.freshpasta

A post shared by FARAH LEE (@farahlee_) on

 

View this post on Instagram

 

. Ajar anak dia baca doa tidur, lalu anak dia baca dengan pelat 😌 . [3years11months] #mareamesabel

A post shared by FARAH LEE (@farahlee_) on

Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat semua!

like n shre facebook kmai di page Layan Video
Sumber instagram

About videoviral

Read All Posts By videoviral
error: Content is protected !!