- Petua/Tips

‘Kalau Sayangkan Rahim Tu, Jangan Buat 8 Benda Ni’

Semua sedia maklum bahawa kans3r payu d4ra merupakan mvsuh utama dan penyebab kemaatian tertinggi untuk kaum wanita.

Walaubagaimanapun, selain daripada itu, penyaakit yang kerap menghaantui kaum hawa ini adalah cy$t.

Apa Itu Cy$t?

Cy$t sebenarnya adalah ketumbuhan yang mengandungi cecair sama ada air, cecair bercampur protein, daarah beku, darah haid, minyak, lemak, dan lendir.

Cy$t juga boleh disertai dengan daging yang mungkin jenis kans3r, rambut, cartilage, tulang dan lain-lain.

Jenis-jenis Cy$t

Ada pelbagai jenis Cy$t di antaranya:

  • Follicular Cy$t
  • Corpus Luteal Cy$t
  • Hemorrhagic Cy$t
  • Ruptured Ova rian Cy$t
  • Endometriotic Cy$t of Ova ry
  • Dermoid Cy$t Ova ry atau Terratoma

Melalui satu perkongsian di Facebook, Hariza Azmi menceritakan pengalamannya yang menghidap Cy$t dan pernah dib3dah.

Hariza juga berkongsi tips penjagaan rahim yang diberikan oleh doktor ketika merawatnya. Mari kita ikuti perkongsian beliau.

Pemb3dahan Cy$t Tiga Tahun Lepas

Tiga tahun lepas aku op3rate buang Cy$t. Lepas 1 tahun Cy$t tumbuh balik. So buat checkup 6 bulan sekali. Tuppp aku stop pergi checkup, kononnya sihat la teww.

Okey petang tadi buat checkup setelah sekian lama tak bertemu dengan ultrasound. Okey ini hasilnya girls.

Sembang punya sembang dengan Doktor macam kita sembang ngan kawan.

Jangan Buat 8 Benda Ini

Okey girls. Dengar ni nasihat aku ni. Korang tak nak dengar lantak laa. Kalau sayangkan rahim tu. Sila baca dan hadam.

1. Jangan makan apa-apa suppliment termasuk pil putih pil kecut jerawat dan whatever jenis supplement.

NEVER girls ! Dalam badan kita dah ada 3strog3n. ( rasanya mcm aku dengar estrogen ). Makan lagi suppl3ment menambahkan 3strog3n dan boleh mengaktifkan h0rm0n. Ingat Cy$t ni asal dia dari h0rm0n.

2. Jangan minum soya. Nasib baik aku bukan peminat soya.

3. Kurangkan makan ayam.

4. Banyakkan makan ikan & sayur . Ikan Parang tak boleh makan.

5. Amalkan pemakanan yang sihat

6. NO FAST FOOD

7. NO makanan dalam Tin ( tuna, sardin etc )

8. NO STRESS

Checkup 6 Bulan Sekali

Please checkup at least 6 bulan sekali. Jangan ko berani nak bagi alasan, ala malu la. Kalau kena dengan Dr laki macam mana.

Jawab aku “Abah kau ! Malu konon”

Dah memang reality Dr O&G ni banyak lelaki, terima je la. Ak dari dulu Dr laki yang check. Ko ingat tak malu??

Tapi nak buat macam mana. Hakak redho jela. Nasib tadi Dr perempuan yang check.

Jangan Beli Ubat Kurus

Tak payah berangan nak makan ubat kurus, ubat cantik. Hatta ada KKM sekali pon. Mudah sungguh orang kita percaya ngan KKM tu. Ntah betul ke tidak. Heheh.

Ingat girls. Jangan menyesal. Bye pape rogerrrrr

Kredit Artikel : Yoy Network via KL Viral

About videoviralzulkalnain2019

Read All Posts By videoviralzulkalnain2019